📖Περίπου 1`30“
➡Το δεδομένο, δεν είναι το τι, το αν και το πως θα μπορούσε να κρατηθεί στη ζωή το Μακάρειο στάδιο…
Δεδομένο είναι η θλίψη που προκαλεί το γεγονός ότι η ζωή του θα τελειώσει στις 4 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, θλίψη που αισθάνονται οι φίλαθλοι (ειδικά της προηγούμενης γενιάς).
Πόσο μάλλον οι αθλητές που αγωνίστηκαν σε αυτό και που μέσα από τις χαρές και τις λύπες που ένιωσαν μετά από την προσπάθεια, το Μακάρειο στάδιο, αποτελεί μιαν κορωνίδα του αθλητισμού μας και μάλιστα, με όλα τα γράμματα κεφαλαία!
Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη κοινοποίηση εκ μέρους του ΚΟΑ, το Μακάρειο στάδιο κλείνει στις 4 Σεπτεμβρίου του 2025, ενώ είχε ανοίξει στις 28 Αυγούστου του 1978…
Σύμφωνα λοιπόν με τον υπολογιστή, η διάρκεια ζωής αυτού του ιερού χώρου (έτσι είναι), θα κρατήσει για 17175 μέρες…
Με το που είδα την επιστολή του επικήδειου (πάλι έτσι είναι) μοιραία η σκέψη μου στράφηκε στις 28 Αυγούστου του 1978…
Όταν το νεότευκτο τότε Μακάρειο στάδιο γιόρτασε τα εγκαίνια του!
Κορύφωση της τελετής, ήταν μια φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και στην Ομόνοια!
🎙Δηλώσεις Τάκη Αντωνίου
Η τελετή, προβλήθηκε τηλεοπτικά από το ΡΙΚ και όσον αφορά το φιλικό, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 1-0, χάριν σε ένα τέρμα που σημείωσε ο Τάκης Αντωνίου:
-Ήταν γύρω στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου και βρισκόμουν σε μια θέση στα αριστερά, κοντά στο σημείο του κόρνερ.
Με το αριστερό, έπιασα το σουτ και αφού η μπάλα πήρε μιαν παράξενη τροχιά, κατέληξε στα δίκτυα του Μάριου Πραξιτέλους, τερματοφύλακα της Ομόνοιας!
🎙Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με τον άνθρωπο που σημείωσε το πρώτο τέρμα, στην ιστορία του Μακάρειου, τον Τάκη Αντωνίου, ο οποίος συμπληρώνει:
-Το γήπεδο ήταν κατάμεστο από 25 χιλιάδες ανθρώπους!
Όλα αυτά εν τη παρουσία όλων των Επισήμων αρχών, πολιτικών, θρησκευτικών και βέβαια, των αθλητικών, προεξάρχοντος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού και του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου.
Ο οποίος τη στιγμή που τελούσε τον Αγιασμό, η ομάδα μας βρισκόταν εντός των αποδυτηρίων, αλλά επειδή είχαμε αντιληφθεί τη σημασία της στιγμής, σταθήκαμε με κατάνυξη…
🙂Ο δάσκαλος και οι αναμνήσεις μου…
Κάπου εδώ, ένα απαραίτητο δημόσιο ευχαριστώ, επιβάλλεται προς έναν δημοσιογραφικό μου δάσκαλο, το Μιχάλη Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν παρών στο Μακάρειο κατά τη μέρα εκείνη και με θύμισε, ποιος ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της αναμέτρησης, με την οποία εγκαινιάστηκε το Μακάρειο στάδιο!
Γιατί τα… υπόλοιπα τα θυμόμουν!
Την τηλεοπτική μετάδοση, το ότι το τέρμα σημειώθηκε στην εστία που… βλέπει προς το Τρόοδος, όπου κατά τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, ο Σωτήρης Καϊάφας είχε σημειωθεί τέρμα για την Ομόνοια, μέσα από τη μικρή περιοχή αλλά ακυρώθηκε καθώς ο Καϊάφας υποδείχθηκε σε θέση offside!
Η ζωή του Μακάρειου σταδίου ολοκληρώνεται λοιπόν…
Μαζί όμως «πεθαίνει» και ένα κομμάτι των αμέτρητων όμορφων αναμνήσεων που ωστόσο θα μείνουν ζωντανές στο διηνεκές, όχι μόνο στη δική μου σκέψη…
*Η ημερομηνία ανάρτησης (18 Απριλίου), δεν ήταν τυχαία…
Είναι η επέτειος της Παγκόσμιας ημέρας Μνημείων και τοποθεσιών!