Left Logo
Right Logo
Ροή Ειδήσεων

🎂04/10/1930 – 04/10/2024: 94 χρόνια Αθλητική Ένωση Λεμεσού!

Όλες οι κατηγορίες: Ημερολόγιο🗓

📖Περίπου 1`30″/ 📹Θέαση 1`40″

➡️Για την κοινωνική προσφορά της ΑΕΛ στον τόπο μας, τα πολλά λόγια περιττεύουν…

Ιδρυμένη στη Λεμεσό, σαν σήμερα στις 4 Οκτωβρίου του 1930, η ΑΕΛ έμελλε να χαράξει και να συνεχίσει να χαράσσει τη δική της ξεχωριστή ιστορία, που δικαίως την έχει κατατάξει σε μιαν περίοπτη θέση, όχι μόνο της αθλητικής ζωής του τόπου μας, αλλά γενικότερα, σε αυτήν, της κοινωνικής!

Χιλιάδες είναι οι πιστοί που ακολουθούν την ιδέα της ΑΕΛ, της οποίας τα σπάργανα, βρίσκονται στο εξοχικό «Όασις» στην οδό Γλάδστωνος, όταν στο μυαλό, ενός νεαρού 20 ετών, του Θεοδόση Κωνσταντινίδη, κατά κόσμο «Θεοδοσάκης», γεννήθηκε η ιδέα ίδρυσης ενός σωματείου στη Λεμεσό και την ιδέα εκείνη, την εξέφρασε στους φίλους του, βρίσκοντας καθολική υποστήριξη!

Στις 4 Οκτωβρίου του 1930, στο Ζαχαροπλαστείο Saint George στην Αγίου Ανδρέου, ιδρύθηκε λοιπόν η Αθλητική Ένωση Λεμεσού!

«Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί»!

Το πιο πάνω μήνυμα του Νίκου Σολομωνίδη, είναι αυτό που από τότε ως και τις μέρες μας, μεταλαμπαδεύεται σε όλες τις μετέπειτα διοικήσεις, διατηρώντας την αυθεντικότητα του μέσα από το πέρασμα των χρόνων!

Το τι έχει πετύχει η ΑΕΛ σε όλα τα αθλήματα της διαχρονικής δράσης της, το… μαρτυρεί η ατέλειωτη βιτρίνα της!

Ειδικά τα τμήματα του βόλεϊ Γυναικών και της καλαθόσφαιρας, είναι αυτά που έχουν προσφέρει τις πιο ένδοξες στιγμές στους απανταχού φίλους του σωματείου!

📸To κείμενο συνεχίζεται κάτω από την ακόλουθη φωτογραφία…

🏀ΑΕΛ και καλαθόσφαιρα

➡️Η ΑΕΛ, αποτελεί το πιο ιστορικό σωματείο στην καλαθοσφαιρική ζωή του τόπου μας, όντας και το μοναδικό σε Άνδρες και Γυναίκες που έχει κατακτήσει τους περισσότερους Τίτλους Πρωταθλημάτων!

Ενώ λοιπόν στο Γυναικείο, η ΑΕΛ μόνιμα παραμένει στο προσκήνιο, στο Ανδρικό, οι εποχές μεταβάλλονται και μάλιστα ραγδαία…

Διότι μετά την εποχή του Θυρώτου και της παρέας του, που της απέφερε και το προσωνύμιο της «Βασίλισσας», η ΑΕΛ περιήλθε στην αφάνεια, μέχρι που ανέλαβε τα ηνία ο Μάικ Λοϊζίδης (2002), μιας και η εκ του πατέρα του ιδρυμένη ΕΚΑ, αποτελεί τον πιο διαχρονικό υποστηρικτή της καλαθόσφαιρας στην ΑΕΛ!

Ήταν η δεύτερη χρυσή εποχή, που κράτησε ως το 2009…

Έπειτα η ΑΕΛ περιήλθε σε μια νέα εποχή «ανομβρίας» που μάλιστα ήταν και χειρότερη από την πρώτη…

Διότι ναι μεν και τότε η ΑΕΛ είχε υποβιβασθεί στη 2η κατηγορία, όπως συνέβη και στη δεύτερη κακή εποχή, αλλά η αναστολή λειτουργίας του καλαθοσφαιρικού τμήματος του 2014, ήταν η πιο μελανή της στιγμή…

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ο Μάικ Λοϊζίδης επανήλθε…

Ως φαίνεται η ΑΕΛ βρίσκεται στο δρόμο για νέες διακρίσεις!

📹Μαγνητοσκόπιο

Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα, στο πιο κάτω μαγνητοσκόπιο μπορείτε να δείτε στιγμές από την πιο ένδοξη βραδιά της ΑΕΛ, σε όλα τα επίπεδα!

Ήταν το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου του 2003, όταν η Γαλαζοκίτρινη ομάδα, κατέκτησε το Τρόπαιο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Νότιας Ευρώπης!

Προηγούμενο Άρθρο

🏆ΑΕΛ – Αναγέννηση 67-50: Η πιο πλήρης ΑΕΛ… ισοφάρισε την Αναγέννηση και μείωσε στο… -1 από τον Κεραυνό!

Επόμενο Άρθρο

😉Κρυβόμαστε εμείς και νομίζουμε ότι κρύβεται ο ήλιος☀️

Παρόμοιο περιεχόμενο …

⛹️‍♀️ Κέρδισαν οι ΑΕΛ και Αναγέννηση, «σχηματίστηκε και ο πίνακας» των πλέι-οφ!  

📖 Περίπου 25“ Με (αναμενόμενες) νίκες για τις ΑΕΛ και Αναγέννηση, έπεσε σήμερα η αυλαία για την 1η φάση του Πρωταθλήματος Γυναικών, με τις δυο ομάδες της Λεμεσού, να τερματίζουν στις δυο πρώτες θέσεις (1η η ΑΕΛ, […]

Μόνο στην 7η αγωνιστική, κέρδισαν όλοι οι γηπεδούχοι!

Με το που έληξε η χθεσινή αναμέτρηση, ανάμεσα στην ΕΘΑ και στην Ομόνοια, με τους πράσινους να φθάνουν στη νίκη, στο εναρκτήριο παιχνίδι της 22ης αγωνιστικής και τελευταίας για την 1η φάση του Πρωταθλήματος, «επικυρώθηκε» […]

⛹ ΑΕΛ – Κεραυνός: Με ντέρμπι στη Λεμεσό, πέφτει η αυλαία!

📖 Περίπου 35“ Με την πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της 16ης αγωνιστικής πέφτει σήμερα η αυλαία της αριθμητικής αυτής στροφής για την 1η φάση της Basket League! Η ΑΕΛ υποδέχεται τον Κεραυνό στο «Ν. Σολομωνίδης» (19:30) […]