📖 Περίπου 1`30“
➡Παγκόσμια μέρα Αθλητικογράφου λοιπόν η σημερινή, με τη μέρα αυτή να έχει επιλεγεί, λόγω του ότι στις 2 Ιουλίου του 1924, ιδρύθηκε στο Παρίσι, η Διεθνής Ένωση Αθλητικού Τύπου…
Δηλαδή σήμερα, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα και μάλιστα, ο επιπλέον συμβολισμός, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι, η τότε ίδρυση έλαβε χώρα, κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, τη στιγμή που διανύουμε και φέτος Ολυμπιακή χρονιά και οι επερχόμενοι αγώνες, θα γίνουν και πάλι στην «Πόλη του Φωτός»!
Βέβαια, είναι το όνειρο του κάθε αθλητικού συντάκτη, να καλύψει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, που δεν είναι άλλο, εκτός των Ολυμπιακών αγώνων!
Άρα φέτος, όσοι συνάδελφοι (ανά το Παγκόσμιο) ζήσουν αυτό το όνειρο, το έργο τους αυτό θα είναι και ιστορικό, ελέω του ενός αιώνα, Παγκόσμιας μέρας Αθλητικογράφου!
Κάπου εδώ, ένα άνοιγμα εισαγωγικού επιβάλλεται, για να τονισθεί και η επιλογή της κεντρικής φωτογραφίας του παρόντος κειμένου.
Συμβολισμός λόγω Γαλλίας…
Πρόκειται για μιαν σελίδα της Γαλλικής εφημερίδας «η φωνή των σπορ», με ημερομηνία κυκλοφορίας τις 24/03/1952 και πρόκειται για έκθεμα που υπάρχει στο Μουσείο του Ντουάι, στη Βόρεια Γαλλία (κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο).
Από εκεί και πέρα, αρκετοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι το έργο του Αθλητικογράφου είναι εύκολο…
Τελούν όμως σε «οικτρή πλάνη»!
Κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, αν αναλογισθεί κανείς, την πνευματική κούραση που απαιτεί αυτό το επάγγελμα (όπως και της δημοσιογραφίας γενικότερα), καθώς ο αθλητισμός, αποτελεί την ίσως πιο ποσοτική μάζωξη και η απαίτηση του αναγνώστη, ή του θεατή, είναι να λάβει με ακρίβεια, ανιδιοτέλεια, καθώς και με λεκτική «ευκρίνεια» τα συμβάντα όσον αφορά τον τρόπο περιγραφής (προφορικό ή γραπτό)!
Η δε επωνυμία, αποτελεί βέβαια την επιβράβευση του αθλητικού συντάκτη στην περιγραφή των γεγονότων, αλλά και την επίκριση, όταν η δουλειά δεν είναι καλή ή έχει γίνει λάθος…
Πέραν όμως της πνευματικής υφής του επαγγέλματος, υπάρχει και η σωματική…
Δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που ο αθλητικός συντάκτης, έχει βρεθεί στο μέσο «διασταυρωμένων πυρών», όπως και δεν είναι και λίγα τα… πυρά που έχει δεχθεί, τη στιγμή μάλιστα που (αναγκαστικά) βρίσκεται εκεί, μόνο και μόνο για να επιτελέσει το καθήκον του…
Όμως, όπως και να έχει, ο αθλητικός συντάκτης είναι ο άνθρωπος από τον οποίο τόσο οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, όσο και το κοινό, περιμένουν την περιγραφή, τις εξελίξεις και για το λόγο αυτό, πάντα θα είναι πολύτιμος!
Πάντα, με την υπογραφή του!
Διότι, κλείνοντας την αναφορά αυτή, δεν μπορεί να μη καυτηριαστεί και το γεγονός ότι οι εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που κάποιοι, εξέλαβαν την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή τους, ως δίπλωμα δημοσιογραφίας (και όχι μόνο αθλητικής) και μάλιστα, «μας κουνάνε και το δάκτυλο» διάφοροι «ανώνυμοι»…