Left Logo
Right Logo
Ροή Ειδήσεων

🌠Επουράνιο υπερθέαμα θα δούμε απόψε και αύριο!

Όλες οι κατηγορίες: Διάφορα / Κόσμος📰

📖 Περίπου 2`40“

➡Ένα μοναδικό υπερθέαμα με το βλέμμα στο βραδινό ουρανό, μπορούν να απολαύσουν απόψε και αύριο οι λάτρεις των αστρικών φαινομένων!

Απόψε και αύριο λοιπόν, κορυφώνεται η θέαση των περσείδων, των διάττοντων αστέρων που προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Ο Αστροφυσικός κ. Χρύσανθος Φάκας, απέστειλε μεταξύ άλλων και στο «BS», το ακόλουθο ανακοινωθέν, διά δημόσιας πρόσκλησης για να δώσει απόψε το παρών στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα (προαύλιο) από 21:00 ως 23:00), για να παρακολουθήσει το επουράνιο φαινόμενο!

📝Το κείμενο του κ. Φάκα, έχει ως ακολούθως:  

Βροχή Διαττόντων Αστέρων το φαινόμενο των Περσείδων 2024

Το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα ανακοινώνει ότι αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες.

Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2024, με καλύτερες ημέρες παρακολούθησης τη Δευτέρα και Τρίτη 12 και 13 Αυγούστου 2024, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Και τις δυο ημέρες 12 και 13 Αυγούστου η Σελήνη θα δύσει κοντά στα μεσάνυχτα, ως εκ τούτου προβλέπεται ότι μετά τα μεσάνυχτα το φαινόμενο θα παρατηρείται εντονότερο.

Φέτος η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος θα είναι στις 19 Αυγούστου και θα ονομάζεται το φεγγάρι του οξύρρυγχου.

Η πανσέληνος του Αυγούστου πήρε το όνομά της από τον οξύρρυγχο, ένα ψάρι το οποίο ψάρευαν οι Ιθαγενείς στις λίμνες της βόρειας Αμερικής την περίοδο του Αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Στις ΗΠΑ οι Ιθαγενείς από αρχαιοτάτων χρόνων μετρούσαν τον χρόνο με το φεγγάρι (Συνοδικό ημερολόγιο), σε αντίθεση με την Ευρώπη που έχουμε από τους αρχαίους Ρωμαίους και Έλληνες ως βάση μέτρησης του χρόνου την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο (Ηλιακό ημερολόγιο), ως εκ τούτου στην Αμερική το φεγγάρι βιωματικά ήταν στην καθημερινότητα των λαών της Αμερικής.

Τι είναι Περσείδες:

Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει  διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει  την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle  που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει  στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.

Τα υπολείμματα αυτά τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιό του.

Ο Κομήτης Swift-Tuttle  είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Υλικό το οποίο το αφήνει στο διάβα του σαν να θέλει να αφήσει τα ίχνη του από όπου περνά. Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης διαφόρων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητας που ασκεί, αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιράς της.

Τα μετέωρα αυτά όπως ονομάζονται , αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την φωτεινή γραμμή και σύμφωνα με την σοφία του λαού ονομάστηκαν  πεφταστέρια.

Κάποια εξ΄ αυτών, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος , μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια τη Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως. Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες, σε αντίθεση με τους  διάττοντες αστέρες που όπως προανέφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες εάν δημιουργήσουν πολύ  μεγάλη λάμψη ονομάζονται βολίδες.

Ο ουρανός σήμερα:

Παράλληλα με την βροχή των διαττόντων Αστέρων  οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη Σελήνη, τον πλανήτη Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο Αντάρη καθώς επίσης το πετρόκτιστο Ηλιακό Αστρονομικό Ρολόι που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του ναού.

Καλούμε όλους τους φίλους του ουρανού να απολαύσουν τον πανέμορφο καλοκαιρινό ουρανό και το φαινόμενο των πεφταστεριών μακριά από φώτα και πάνω απ΄όλα με ασφάλεια.

📸Το κείμενο συνεχίζεται κάτω από την ακόλουθη φωτογραφία…

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αστρονομική Βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα

Με την ευκαιρία του φαινομένου των Περσείδων η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), το ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ και το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία με το Κ.Σ. Κυπερούντας διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο  του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 κατά τις ώρες 9:00μ.μ -11:00 μ.μ.  και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παράλληλα με την βροχή των διαττόντων αστέρων  οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρατηρήσουν  τη Σελήνη, τον πλανήτη Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο Αντάρη καθώς επίσης το πετρόκτιστο Ηλιακό Αστρονομικό Ρολόι που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του ναού.

Όσοι έχουν τηλεσκόπια είναι ευπρόσδεκτοι να τα φέρουν μαζί τους στην εκδήλωση, καθώς επίσης συστήνεται το κοινό να φέρει και χειμερινά ρούχα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που θα σημειωθεί.

Σημειώνουμε ότι φέτος η Αυγουστιάτικη πανσέληνος θα είναι την 19η  Αυγούστου και θα είναι υπερπανσέληνος, επίσης θα ονομάζεται το φεγγάρι του οξύρρυγχου.

Εκ της Διευθύνσεως,

Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας

Προηγούμενο Άρθρο

🇲🇪🇨🇾Μαυροβούνιο – Κύπρος: Θα είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή…

Επόμενο Άρθρο

🏀Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Μια ακόμη επέτειος για τα Αναπτυξιακά μας…

Παρόμοιο περιεχόμενο …

🕒Απόψε oι δείκτες γυρνάνε μια ώρα πίσω

📖 Περίπου 15“ ➡Χειμωνιάτικο γίνεται σιγά σιγά το περιβάλλον και ένας από τους βασικούς σηματοδότες επί τούτου είναι η αλλαγή ώρας. Απόψε λοιπόν οι δείκτες πρέπει να δείχνουν μια ώρα πίσω, κάτι που πρέπει να […]

👈Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων και Κυπριακή καλαθόσφαιρα

📖 Περίπου 20“ ➡Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, ένα άτομο στα δέκα περίπου, είναι αριστερόχειρας, ενώ σήμερα είναι η Παγκόσμια τους μέρα. Πέραν όμως των άλλων ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους (όπως για παράδειγμα, όταν […]